Gemeente Arnhem past energiebesparende verlichting toe

10 augustus 2012

Het Vastgoedbedrijf van de gemeente Arnhem heeft nieuwe verlichting en plafonds laten aanbrengen in de squashbanen van Sportcentrum De Grote Koppel.

Met het nieuwe lichtplan is de helft minder armaturen toegepast dan in de oude situatie. Het resultaat mag er zijn: een energiebesparing van veertig procent, een nieuw ogende locatie en tevreden sporters.

De gemeente Arnhem koopt haar producten en diensten zo duurzaam mogelijk in en let daarom bij aanbestedingen niet alleen op prijs en kwaliteit, maar ook op het milieu. De gemeente kiest producten uit die met de minste schade voor het milieu en met milieubesparende materialen gemaakt worden, energiezuinig zijn en een lange levensduur hebben.

Energiezuinige verlichting

De gemeente Arnhem was getipt om voor de verlichting in De Grote Koppel verlichtingsbedrijf Lumeco te benaderen. Lumeco won de aanbesteding en bracht nieuwe plafonds aan met daarin T5-armaturen gecombineerd met aanwezigheidsdetectie. De T5-techniek is de meest energiezuinige tl-techniek die beschikbaar is in de markt. Deze techniek zorgt, gecombineerd metaanwezigheidsdetectie, voor een zo laag mogelijk energieverbruik. Daarnaast hebben de T5-buizen een driemaal langere levensduur dan de traditionele T8-buizen. ‘Energiezuinige verlichting is een onderdeel dat past in ons duurzaamheidsbeleid’, zegt Wim van Aalten van de gemeente Arnhem. ‘Naast de energiebesparing die we nu realiseren, creëren we ook meer omzet; de opgeknapte squashbanen trekken namelijk meer mensen. Dat hebben we niet meegenomen in ons terugverdienmodel, maar het maakt de terugverdientijd uiteraard alleen maar interessanter.’x

Andere sportaccommodaties

Na de succesvolle aanpak in De Grote Koppel is de gemeente Arnhem aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn om ook in de overige gemeentelijke sportaccommodaties energie te besparen. Dat er winst is te behalen voor de sporters, de gemeente en het milieu is een ieder duidelijk. Stefan Plomp van Lumeco: ‘Het geheel ziet er weer als nieuw uit. Zeker nu het Sportbedrijf van de gemeente ook meteen de vloeren en wanden van de squashbanen heeft aangepakt. Het zijn weer mooie banen geworden waar het een genot is om een balletje te slaan.’

Bereken uw voordeel