Lumeco sponsort A-Judo Toernooi

10 oktober 2019

Zaterdag 12 oktober 2019 organiseert Sportcentrum Rust in samenwerking met JBN district Zuid-Holland het A – Judo Toernooi Zuid-Holland. Dit evenement staat in teken van gehandicapten en minder-valide sporters die ondanks hun beperking participeren in dit toernooi. Lumeco is trotse sponsor van dit mooie initiatief.

Judo voor gehandicapten en minder-validen

Sportcentrum Rust is al jaren actief met gehandicapten en minder-validen die in reguliere lesuren judoën. “Natuurlijk heeft deze doelgroep beperkingen, maar op het moment dat ze het niet kunnen, krijgen ze meer aandacht en komen ze er uiteindelijk toch! Ze krijgen net als de rest van onze judoka’s twee keer per jaar examen en kunnen zo hun gekleurde slippen of banden behalen. Ook kunnen ze zich opwerken van witte naar zwarte band, maar dan moet er eerst een lidmaatschaap aangevraagd worden bij de JudoBond Nederland”, zo communiceert het sportcentrum op eigen website.

Al meerdere keren heeft sensei Jan gezegd dat hij een A-Judo toernooi wilde hebben in de omgeving van Dordrecht en eindelijk is het zover. Het toernooi is georganiseerd voor A-judoka’s die met veel plezier participeren op de mat. Sensei Jan begeleidt actief A-Judoka’s in het beoefenen van de sport. A-Judo staat voor ‘Aangepast Judo’, voorheen G-Judo. Met deze vorm van Judo wordt het door middel van aanpassingen voor iedereen mogelijk om mee te doen met deze tak van sport. Zo vertelt Keano, 8 jaar, dat zijn moeder het idee had om een keer te kijken bij judo. Zo kwamen zij terecht bij Sportcentrum Rust. Hij zag daar kinderen die iets anders zijn. Hij vertelt dat hij is geboren met een kortere arm en dat zijn duim ontbreekt. Toch was dit volgens sensei Jan geen probleem om te judoën.

Klik op de afbeelding voor het volledige programmaboekje:

Aanpassingen A-Judo

Bij wedstrijden voor A-Judoka’s gelden speciale regels, zodat de judoka’s elkaar geen pijn doen. Zo mag er op de grond bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt worden van armklemmen of verwurgingen. De poules tijdens wedstrijden zijn in verschillende niveaus verdeeld. Ook wordt er onderscheidt gemaakt in passieve en actieve judoka’s. Passieve judoka’s zijn kinderen die niet zelfstandig kunnen judoën, actieve judoka’s kunnen dit wel.