Gunstige resultaten zwembadverlichting Gemeente Hardinxveld-Giessendam

07 februari 2014

Gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft in de zomervakantie van 2012 haar zwembad De Duikelaar opgeknapt. Tijdens de 8 weken durende opknapbeurt is de technische installatie aangepast, is het plafond vervangen en heeft het geheel een lik verf gekregen. Inmiddels druppelen de eerste gegevens binnen met betrekking tot het verbruik. Ondanks het flink aantal extra elektromotoren is het verbruik minimaal toegenomen. Het gasverbruik is daarentegen gehalveerd. Per graaddag werd voorheen gemiddeld zo’n 40 m3 gas verbruikt, nu is dat voorlopig gemiddeld 20 m3. Al met al moet gezegd worden dat de investeringen die vorig jaar gedaan zich snel terug verdienen.

Aanpak

De opknapbeurt was hard nodig, want het reguliere onderhoud was de afgelopen jaren steeds uitgesteld. Het eindresultaat mag er wezen, een zo goed als nieuw ogende locatie.
De architect heeft de wensen van de gemeente vertaald in een plan waarmee de gemeente naar buiten toe is getreden

Zwembadverlichting

Wat betreft het onderdeel verlichting en aanverwanten heeft Lumeco, specialist op het gebied van energiezuinige verlichting, de aanbesteding gewonnen. Voor de verlichting is een lichtplan gemaakt in combinatie met nieuwe plafonds. Het oude plafond stamde uit de jaren ’70 en had weinig reflectiewaarde in verband met de bruine houtkleur. Door een wit plafond toe te passen kon het benodigde vermogen, om de gewenste lichtsterkte te krijgen teruggebracht worden. In de nieuwe situatie zijn er ook lichtkoepels geplaatst om meer daglicht in het zwembad te krijgen. Overdag en zeker als de zon schijnt kan daarmee de verlichtingssterkte van het kunstlicht geminimaliseerd worden. De geplaatste daglicht gestuurde en dimbare downlighters zorgen voor een optimaal energieverbruik.
Ga voor meer informatie naar www.hardinxveld-giessendam.nl, www.avelingengroep.nl en www.lumeco.nl

Bereken uw voordeel Neem contact op


Grotere kaart weergeven