Niet te mooi om waar te zijn! Gratis verlichting voor bedrijven

21 juli 2012

leaflet_besparen

Het klinkt te mooi om waar te zijn, gratis energiezuinige verlichting voor bedrijven. Hoe kan dit gerealiseerd worden? Zijn er geen kleine lettertjes die over het hoofd worden gezien? Het geld moet toch ergens vandaan komen!

In de markt rijzen er nog veel vragen, maar dat er in toenemende mate interesse is in deze voorfinancieringsconstructies is duidelijk.

Gratis energiezuinige verlichting is mogelijk doordat de energiezuinige producten die worden gebruikt een energiebesparing opleveren waarmee de investering wordt afgelost. Dergelijke constructies worden echter nog maar mondjesmaat ingezet vanwege de verwachte addertjes onder het gras. Maar voor bedrijven die echt werk willen maken van energiebesparing is het zeker de moeite waard om een dergelijke constructie te laten uitrekenen. Daarna kunnen zij de overweging maken of zij direct investeren of aflossen aan de hand van de gerealiseerde energiebesparing.

Voorfinancieren, hoe werkt het?

Lumeco B.V., specialist op het gebied van energiezuinige verlichting, biedt in samenwerking met een financieringsmaatschappij aan om de verlichting zonder investering energiezuinig te maken. Allereerst wordt een inventarisatie gemaakt van de huidige verlichting en advies uitgebracht over de besparingsmogelijkheden. Aan de hand van dit advies wordt een op maat gemaakte voorfinanciering uitgewerkt. Voor een bepaald bedrag wordt de klant volledig ontzorgd en wordt er energiezuinige verlichting geplaatst. De looptijd van de aflossing ligt gemiddeld tussen de twee en vijf jaar.

Gegarandeerde energiebesparing

De energiebesparing die Lumeco berekent, is gegarandeerd. Er zijn twee mogelijkheden om de besparing op papier te krijgen. Zo kan bij enkele armaturen het oude verbruik gemeten worden. Een van de bestaande armaturen wordt dan gedemonteerd en in de energiemeter gedaan die daarop in het stopcontact geplaatst wordt. Hetzelfde wordt gedaan met de nieuwe of energiezuinig gemaakte armaturen. De exacte besparing in het vermogen wordt berekend en geëxtrapoleerd over het aantal armaturen. Anderzijds kan er ook een kilowattuurmeter geplaatst worden die het totale verbruik van alle verlichting meet. Dat is het mooie van energie besparen op verlichting: het meetbaar is en aantoonbaar. De vele praktijkvoorbeelden hebben dit reeds bewezen.

Praktijkvoorbeeld

Een van die praktijkvoorbeelden is Edeldruk in Rotterdam, een belangrijke leverancier op het gebied van gelamineerd karton en papier voor de verpakkingsindustrie. Belangrijke klanten voor Edeldruk zijn onder andere Philips en Nivea. Het bedrijf liet door Lumeco tweehonderd energiezuinige armaturen aanbrengen via een voorfinancieringsconstructie. ‘Duurzaamheid is een belangrijk issue voor ons. Onze opdrachtgevers vragen daar ook steeds vaker om’, vertelt Jan Visser van Edeldruk. Met deenergiezuinige verlichting is een besparing van 65 procent gerealiseerd ten opzichte van de oude situatie. Met Edeldruk is overeengekomen dat 75 procent van de besparing gebruikt wordt om de investering af te lossen. De overige 25 procent van de energiebesparing is direct voor Edeldruk zelf. ‘We hebben dus vanaf dag één geld bespaard zonder daarvoor te investeren!’

Wilt u een vrijblijvend en kosteloos advies over de energiebesparingsmogelijkheden in uw organisatie? Vraag dan de gratis verlichtingsscan aan.

Bereken uw voordeel