EIA van toepassing op LED TL PRO

20 oktober 2015

Op 13 mei 2015 heeft de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een wijziging aangebracht in de subsidie op LED verlichting. De subsidie EIA (Energie Investeringsaftrek) geldt niet meer voor LED lampen maar uitsluitend voor LED modules (lees: nieuwe armaturen). Alle ‘Retrofit‘ verlichtingsoplossingen worden niet meer gesubsidieerd. TL armaturen aanpassen naar LED, waarbij EIA van toepassing is, is nog wel mogelijk met LED TL PRO.

Retrofit LED producten

Retrofit staat voor het toepassen van LED verlichtingsbronnen in een armatuur die ontworpen is voor fluorescentielampen (waaronder TL). Retrofit producten worden gezien als een ‘quick-win’ omdat de LED lampen zonder verdere aanpassingen van de elektronica in het verlichtingsarmatuur kunnen worden geïnstalleerd. In een handomdraai kan een TL armatuur worden omgebouwd naar LED. Retrofit LED producten hebben een ‘interne driver‘. Deze interne driver is een elektronisch component die zorgt voor de aansturing van de LED’s. Het nadeel van een interne driver is dat het de levensduur van de LED’s aanzienlijk verkort.

LED TL PRO geen retrofit

LED TL PRO is,  net als retrofit producten, toe te passen in bestaande TL armaturen. De RVO heeft een uitzondering gemaakt voor LED TL PRO:

“Omdat bij het toepassen van de LED TL PRO de bestaande armatuur in feite volledig wordt gereviseerd en uit het testrapport van SGS Belgium blijkt de gereviseerde armatuur voldoet aan de veiligheidsvoorschriften, kan deze als een nieuw bedrijfsmiddel worden beschouwd en daarmee voor EIA in aanmerking komen”. (RVO adviseur EIA)

Samenvattend wordt met LED TL PRO een volledig nieuw lichtsysteem gecreëerd in een bestaand armatuur. Hierdoor kunt u een besparing of lichtverbetering realiseren door over te stappen van TL naar LED voor een derde van de prijs van nieuwe armaturen. Daarnaast wordt het milieu minimaal belast, door hergebruik.

Energie investeringsaftrek (EIA)

De EIA is een fiscale maatregel, in de vorm van subsidie, voor ondernemers in Nederland die belastingplichtig zijn voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Deze subsidie is tot stand gekomen door een afspraak tussen de ministeries van Financiën en Economische Zaken. Agentschap NL en de Belastingdienst voeren de EIA uit. U kunt 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, boven op uw gebruikelijke afschrijving. De EIA is van toepassing op zowel materieel als arbeid. Het directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage en bedraagt bij een BV ongeveer 10% van de goedgekeurde investeringskosten.

Laatste versie EIA

Specifieke informatie over de EIA en de laatste ontwikkelingen kunt u vinden op de website van RVO Nederland > EIA LED-verlichtingsystemen

Meer informatie over LED TL PRO