Gemeente Rotterdam werkt aan duurzame vastgoedportefeuille

10 februari 2013

De gemeente Rotterdam is gestart met het verduurzamen van 9 gemeentelijke zwembaden. Dit besluit is voortgekomen uit het Rotterdam Climate Initiative (RCI), een klimaatprogramma dat eind 2006 is gestart door de Gemeente Rotterdam.

De pilot als onderdeel van het programma ‘Rotterdamse Groene Gebouwen’ moet resulteren in een verlaging van de energiekosten van bijna 35%, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 3,4 miljoen euro en bijna 2000 ton CO2.

De aanbesteding is gewonnen door de samenwerking Strukton / Hellebrekers technieken. Voor het onderdeel energiezuinige verlichting wordt verlichtingsbedrijf Lumeco geregeld ingeschakeld om de energiebesparingen te realiseren. Verschillende oplossingen zijn al toegepast in de zwembaden, sporthallen, kleedkamers en diverse andere ruimtes. Daar waar mogelijk zijn de bestaande armaturen gerenoveerd en op andere plekken zijn nieuwe energiezuinige armaturen geplaatst. Waar de verlichting onnodig aanstaat wordt aanwezigheidsdetectie toegepast. Op het gebied van onderhoud en veiligheid is de noodverlichting op orde gebracht zodat bij eventuele calamiteiten de bezoekers veilig de accommodatie kunnen verlaten.

Besparen zonder investeren

De samenwerking die de Gemeente Rotterdam is aangegaan wordt vormgegeven door een Energy Service Company (ESCo). De maatregelen die nodig zijn voor energiezuiniger maken van de gebouwen kosten de gemeente geen geld. Het project wordt betaald uit de bespaarde energiekosten gedurende de looptijd van 10 jaar. Lumeco biedt een vergelijkbare constructie aan voor verlichtingsprojecten. De eindgebruiker hoeft zelf niet te investeren maar lost de investering af door middel van de gerealiseerde besparing.

Sociale werkvoorziening 5%-regeling

Lumeco heeft voor het renoveren van de verlichtingsarmaturen de sociale werkplaats ingezet. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunen de monteurs op locatie bij het renovatieproces. Op deze manier wordt ruimschoots voldaan aan de 5%-regeling die geldt bij gemeentelijke aanbestedingen. Daarnaast is het renoveren van bestaande armaturen financieel aantrekkelijk en wordt er minder afval gecreëerd. Een stuk maatschappelijk verantwoord ondernemen waar Lumeco en de gemeente volledig achterstaat.

Toekomst

Het doel van de gemeente Rotterdam is om op termijn al het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed, bestaande uit 1500 gebouwen, duurzaam te maken. Naast zwembaden gaat het hierbij onder meer om sporthallen, scholen en theaters.

Verlichtingsscan Bereken uw voordeel