Bewezen betrouwbaarheid

13 september 2010

Inside Information Verlichting heeft een artikel gepubliceerd over Lumeco. Onderstaand treft u de tekst uit het artikel. 

InsideGoede lichaamsbeweging vraagt om goede verlichting. Dat moet de gemeente Oud-Beijerland gedacht hebben toen ze Lumeco, specialist in energiezuinige verlichting, in de arm nam. De oude verlichting van zowel sportcomplex De Boogerd als gymzaal De Lindenhoeve werd vervangen door een energiezuinige variant.

Door Henk-Jan Hoekjen. 

Duurzaamheid? Dat vraagt om LED. Dat is althans de communis opinio in de verlichtingsbranche. Als gevolg van het (geslaagde) offensief om de gloeilamp definitief in de ban te doen, is toepassing van LED bekend komen te staan als dé duurzame verlichtingoplossing. Maar insiders weten dat het allemaal een stuk gecompliceerder ligt. In de vorige uitgave van Inside Information Verlichting kraakte onafhankelijke lichtontwerper Robert Jan Vos het te gemakkelijke duurzaamheidsdenken: “Wat is er eigenlijk duurzaam aan een pleidooi om alle bestaande technologieën en installaties geheel te vervangen?”, vroeg het PLDA-lid zich retorisch af. Vos is niet de enige die het kind niet met het LED-water wil weggooien. Ook voor Lumeco uit Hendrik-Ido-Ambacht, specialist op het gebied van energiezuinige verlichting, heeft een bewezen lichttechnologie zoals tl bijvoorbeeld nog lang niet afgedaan. Onlangs realiseerde het bedrijf een bijzonder project in Oud-Beijerland.

Sportcomplex De Boogerd en gymzaal De Lindenhoeve werden voorzien van T5tl-buizen. Bij het vernieuwen van de verlichting op de twee locaties is gebruik gemaakt van de bestaande armaturen. Deze armaturen waren bijna 30 jaar oud, maar het ijzer was nog in goede conditie en hoefde daarom niet vervangen te worden. “Door de oude armaturen te blijven gebruiken, werd een hoop onnodig afval voorkomen”, aldus Stefan Plomp van Lumeco. “Daarnaast was het financieel aantrekkelijk om de huidige armaturen te behouden, omdat nieuwe sporthalarmaturen duur zijn vanwege hun balvaste roosters.” In de bestaande armaturen zijn nieuwe bedrading en lampvoeten geïnstalleerd. Vervolgens plaatste Lumeco nieuwe spiegeloptieken en de nieuwe T5 tlbuizen. Zowel de T5-buizen als de voorschakelapparatuur is afkomstig van fabrikant Osram. Lumeco koos onder meer voor dit fabrikaat vanwege de lange garantie die de Duitse fabrikant geeft op deze producten: 5 jaar op de voorschakelapparatuur en 3 jaar op de tl-buizen.

Met de nieuwe verlichting bespaart de gemeente Oud-Beijerland 47 procent op de energiekosten. Verder houden de T5-buizen 90 procent van de lichtopbrengst tot het einde van zijn levensduur vast, in tegenstelling tot standaard tl-buizen en LED-oplossingen. “T5 is een bewezen techniek, die al jaren toegepast wordt”, vertelt Stefan Plomp van Lumeco. “Deze lichttechnologie wordt gekenmerkt door onder meer een korte terugverdientijd, een hoog rendement en aangenaam licht.” Ook op dit laatste punt heeft de T5-buis nog altijd een voorsprong op de LED: de kleurweergave van de LED is nog steeds enigszins problematisch; hetzelfde geldt overigens voor de verondersteld lange levensduur van deze nieuwe lichttechnologie: de LED-levensduur is momenteel nog niet in de praktijk bewezen en is bovendien sterk afhankelijk van de omstandigheden (bijvoorbeeld met betrekking tot de warmteafvoer) waarin de lichtbron wordt toegepast.

Lumeco benadrukt dat ook een ander voordeel van de LED, de lage onderhoudskosten, evenzeer gelden voor de in Oud-Beijerland toegepaste T5-oplossing: “De gemeente Oud-Beijerland verving voorheen elke vakantie buizen in de sportcentra. De bijkomende onderhoudskosten zijn niet meer nodig nu wij de nieuwe T5-buizen hebben geplaatst. De buizen gaan namelijk gemiddeld drie keer langer mee dan de oude T8-buizen. Dat komt doordat de nieuwe tl-buizen minder belast worden door de hoogfrequente aansturing.” Opgeteld bij de besparing op de energiekosten realiseert de gemeente Oud- Beijerland hiermee volgens Lumeco een totale besparing van 60 procent. “Naast deze besparingen wordt er ook aangenamer licht gecreëerd, doordat het licht vaker per seconde wordt ververst. Dit bevordert de topprestaties van de sporters”, besluit de Lumeco-medewerker.

Verlichtingsscan Bereken uw voordeel