Geschiedenis TL- en LED verlichting

Naar schatting hangen er in Nederland honderd miljoen traditionele TL buizen. Het idee voor de fluorescentielamp (lees: TL buis) in zijn huidige vorm werd geïntroduceerd door Edmund Germer en zijn collega’s bij Osram in 1926. Negen jaar later werd de buis geïntroduceerd voor de Illuminating Engineering Society door General Electric en in 1937 door Osram op de wereldtentoonstelling in Parijs. Het product heeft alle productfasen doorlopen met als laatste ontwikkeling de introductie van de groene fluorescentielamp (lees: Spaarlamp) door Philips in 1990. Anno 2015 is deze verlichtingstechniek op alle fronten ingehaald door de meest recente verlichtingstechniek, LED.

LED verlichting vindt haar oorsprong rond 1925 waarin de Russische wetenschapper Oleg Losev ontdekte dat kristaldetectoren (een vroege vorm van de puntcontactdiode) licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. Het duurde echter tot 1962 dat Nick Holonyak de eerste werkende LED uitvond.

De kleur van LED wordt bepaald door verbindingen van materialen. Rode led werd eerst uitgevonden, daarna groen. Om een volledig kleuren spectrum (RGB) te creëren was blauwe LED nodig. De ontwikkeling van blauw LED, liet echter lang op zich wachten. Pas in de jaren ’90 kwamen de eerste betaalbare uitvoeringen op de markt en in 2006 werd de eerste LED verlichting geproduceerd met een volledig kleurenspectrum, ook wel RGB genoemd.

Wist u dat…
Led de afkorting is van “Light Emitting Diode”. LED een elektronische lichtbron is, in tegenstelling tot een fluorescentielamp die gas ontbrand.  De lumen/watt verhouding van led variabel is en kan oplopen tot 254, waarbij een TL een vaste verhouding van 100 kent (1 watt produceert 100 lumen)

LED TL PRO verlichting van Lumeco

Energiebesparing, duurzaamheid, CO2 uitstoot, zero-impact beleid, begrippen en trends die niet meer weg te denken zijn. Op dit moment is er geen product dat beter inspeelt op deze ontwikkelingen dan LED verlichting. Er wordt dan ook verwacht dat in 2020, 70% van de verlichting in de utiliteit uit LED zal bestaan.  Deze verlichtingstechniek kent geen alternatief met vergelijkbare eigenschappen. De verwachting is dat de komende jaren LED verlichting de traditionele fluorescentielamp voorgoed van haar troon zal stoten.

Echter, het succes van LED verlichting kent ook haar weerszijden. Zo wordt de markt overspoelt door zeer goedkope inferieure producten. Het grote kwaliteitsverschil zit met name in de elektronische aansturing (driver). Lange tijd voldeed voordelige LED verlichting niet aan de verwachtingen.

Wij staan garant voor de beste kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Tot op heden was dit niet haalbaar voor LED. Inmiddels, na een lange tijd van onderzoeken en testen, hebben wij een optimale productcombinatie ontwikkeld. LED TL PRO. Alle informatie over dit product is hier te vinden. Voor iedere fluorescentielamp en elke situatie kunnen wij nu een duurzaam LED alternatief aanbieden. Daarbij kunt u denken aan gangverlichtingkantoorverlichtingsporthalverlichting, bedrijfshalverlichting.

Verlichting van invloed op prestaties

Verlichting is van grote invloed op de werkprestaties. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat door traditionele verlichting te remplaceren met LED de werkprestaties toenemen. Een geroemd onderzoek is die van het Academisch ziekenhuis Hamburg-Eppendorf. Het onderzoek concludeert dat de leessnelheid werd verhoogd met bijna 35%, het concentratievermogen steeg waardoor het aantal fouten daalde met 45% en bij het oplossen van rekenproblemen daalde de hyperactiviteit met 76%.

Wist u dat..
De meeste positieve eigenschappen van LED verlichting het resultaat zijn van de spectrale verdeling van het licht. Deze verdeling lijkt namelijk het meest op het spectrum van daglicht. Met name de aanwezigheid van blauw licht in het korte golf lichtspectrum heeft een grote invloed op ons biologisch systeem. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine met als gevolg een verhoging van concentratie en prestatie. 

LED verlichting TL kleuren lumeco

 

Beknopt overzicht voordelen LED TL PRO

  • gemiddeld 65%  energiebesparing en reductie CO2 uitstoot
  • lange levensduur (driver: 100.000 uur)
  • minimale onderhoudskosten
  • geen opwarmtijd
  • LED bevat geen glas en kwik
  • grotere besparing mogelijk door opties als daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie
  • besparen zonder investeren door voorfinanciering
  • gemiddelde terugverdientijd van 2-3 jaar
  • verhoogde werkprestaties
  • energiebesparende maatregelen worden gesubsidieerd door de overheid

Nieuw of renoveren?

Wanneer uw huidige armaturen in goede staat zijn hoeft u geen nieuwe aan te schaffen. Door de armaturen te renoveren naar LED TL PRO wordt de afvalstroom geminimaliseerd en kosten bespaard. Daarnaast kunnen wij een lokale sociale werkvoorziening inzetten zodat het project op een maatschappelijk betrokken wijze wordt uitgevoerd.

Voor een derde van de nieuwprijs verduurzamen wij uw verlichting naar LED TL PRO. Dezelfde  lichtopbrengst, kwaliteit en overige eigenschappen van  nieuw plaatsing, maar beter voor het milieu en uw portemonnee.  Geïnteresseerd in LED verlichting van Lumeco? Lees verder in de brochure “Waarom LED TL PRO“, vraag de gratis verlichtingsscan aan of neem geheel vrijblijvend contact op met onze experts.

Neem contact op Bereken uw voordeel