Er wordt verwacht dat in 2020, 70% van de verlichting in de utiliteit uit LED zal bestaan.  Deze verlichtingstechniek kent geen alternatief met vergelijkbare eigenschappen. De verwachting is dat de komende jaren LED verlichting de traditionele fluorescentielamp (TL) voorgoed van haar troon zal stoten. LED TL PRO is genomineerd voor de MKB innovatieprijs 2015 en de Accenture Innovation Awards 2015.

LED TL markt overspoeld door inferieure producten

Het succes van LED TL verlichting kent haar weerszijden. De verlichtingsmarkt wordt overspoeld door zeer voordelige maar inferieure producten. Het grote kwaliteitsverschil zit met name in de elektronische aansturing (driver). In tegenstelling tot de traditionele TL verlichting, dat licht produceert door verbranding (fluorescentietechniek), worden LED’s elektronisch aangestuurd door een ‘driver’. De driver is een PCB (printplaat met elektronica). In een standaard LED TL wordt de driver in de buis, achter de LED’s geplaatst. Vandaar de naam LED TL met ‘interne driver’. Het grote voordeel hiervan is dat een traditionele TL buis 1-op-1 vervangen kan worden. De LED buis is voorzien van alle benodigde elektronica en zal het huidige systeem vervangen.
Echter, elektronica in bedrijf creëert warmte. LED’s kunnen erg slecht tegen warmte. Doordat de LED TL buis een gesloten systeem is kan de warmte slecht worden afgevoerd met flikkeringen, storingen en uitval tot gevolg.

LED TL PRO versus LED TL verlichting

De kwaliteit van LED TL verlichting wordt hoofdzakelijk bepaald door de aansturing (driver) van de LEDs. De meeste LED TL verlichting oplossingen hebben een interne driver. Dit betekent dat de driver in de TL buis, achter de LEDs, zit verwerkt, LED TL met ‘interne’ driver. Dit product is eenvoudig te installeren in een bestaand armatuur en de kosten zijn relatief laag. Echter, er zijn maar weinig LED TL buizen met interne driver die de verwachtingen kunnen waarmaken. Slechts het topsegment presteert en dat heeft zijn weerslag op de prijsstelling.

Sinds 13 mei 2015 is EIA niet meer aan te vragen voor retrofit LED producten (interne driver). EIA kan uitsluitend worden aangevraagd voor nieuwe armaturen of LED TL PRO. Er is een uitzondering gemaakt voor LED TL PRO omdat dit valt onder een ‘armatuurmodule’. Lees hier meer. LED TL PRO is een productcombinatie van een Osram driver met Samsung LED’s. Naast de kwaliteit van deze componenten is het grote verschil dat de driver extern, buiten de buis, wordt geplaatst. Dit verlengt de levensduur (100.000 uur), verlaagt de onderhoudskosten en voorkomt storingen en flikkeringen. Dit product is genomineerd voor de MKB Innovatieprijs 2015 en de Accenture Innovation Awards 2015. Een volledig overzicht van alle voordelen van interne versus externe driver vindt u hier.

Verlichting van invloed op prestaties

Verlichting is van grote invloed op de werkprestaties. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat door traditionele verlichting te remplaceren met LED TL verlichting de werkprestaties toenemen. Een geroemd onderzoek is die van het Academisch ziekenhuis Hamburg-Eppendorf. Het onderzoek concludeert dat de leessnelheid werd verhoogd met bijna 35%, het concentratievermogen steeg waardoor het aantal fouten daalde met 45% en bij het oplossen van rekenproblemen daalde de hyperactiviteit met 76%.

Wist u dat..
De meeste positieve eigenschappen van LED verlichting het resultaat zijn van de spectrale verdeling van het licht. Deze verdeling lijkt namelijk het meest op het spectrum van daglicht. Met name de aanwezigheid van blauw licht in het korte golf lichtspectrum heeft een grote invloed op ons biologisch systeem. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine met als gevolg een verhoging van concentratie en prestatie. 

Led tl verlichting kleuren lumeco

Nieuw of Renoveren?

Wanneer u een besparing of lichtverbetering wilt realiseren, is het verstandig eerst te beslissen of nieuwe verlichtingsarmaturen noodzakelijk zijn of dat het mogelijk is om de bestaande armaturen energiezuinig te maken. Dit is afhankelijk van de situatie van de accommodatie en de huidige staat van de verlichtingsarmaturen. Vaak zijn de huidige armaturen in dermate goede conditie dat deze niet vervangen hoeven te worden. Het renoveren van verlichtingsarmaturen is dan vaak een goed alternatief voor het installeren van nieuwe verlichting. Renovatie is financieel voordelig en kent een lagere voor milieubelasting, door hergebruik.

Verhoudingsgewijs kost renovatie van huidige armaturen slechts een derde van nieuw. Als u kiest voor renovatie zijn er dus twee mogelijkheden: LED met interne- en LED TL verlichting met externe driver. Wij zullen vaak LED TL PRO adviseren. Het enige nadeel, in vergelijking met LED TL verlichting met interne driver, is de arbeidsintensiteit. Een armatuur moet gedemonteerd, omgebouwd en teruggeplaatst worden.

Wij kunnen dit samen met een lokale sociale werkvoorziening voor u oppakken. Door een landelijke samenwerking kan uw verlichting verduurzaamd worden door lokale mensen met een arbeidsbeperking. De monteurs van Lumeco voeren de complexe werkzaamheden uit en worden daarbij ondersteund door de waardevolle krachten van de werkvoorziening, die de eenvoudige en repeterende werkzaamheden verrichten. Zo wordt het plaatsen van LED TL verlichting niet alleen maatschappelijk verantwoord maar ook lokaal betrokken.

Ga naar producten