Compassion Reisverslag

In Tanzania hebben we een aantal projecten van Compassion bezocht. Met tien andere ondernemers hebben we geld ingezameld voor deze projecten. Met eigen ogen hebben we gezien wat Compassion hier probeert te doen voor moeders en kinderen.

Sloppenwijken van Arusha

Allereerst bezochten we de sloppenwijken van Arusha, een stad met ongeveer 300.000 inwoners. Compassion heeft hier een gemeenschap opgericht waar vrouwen en kinderen terecht kunnen. Er is een school waar niet alleen kinderen, maar ook de moeders, les krijgen en een vak kunnen leren. Het doel is om kinderen een goede start te geven en moeders zelfredzaam te maken. De gemeenschap probeert zelfvoorzienend te zijn door een kippenboerderij, een naaiatelier en een weverij op te zetten. Compassion kijkt per gemeenschap wat succesvol kan zijn. Vervolgens wordt de gemeenschap geschoold zodat zij deze bedrijfjes straks zelf kunnen runnen. Door op een slimme manier regenwater op te vangen, zorgt men daarnaast voor schoon drinkwater. Dit voorkomt veel gezondheidsproblemen. Meer dan 120 moeders en kinderen worden hier door Compassion geholpen. We waren dan ook onder de indruk van de omvang van dit project.

Kinderen die een opdracht uitvoeren

Compassion moeders

Op zondag hebben we in een volgende gemeenschap circa 25 Compassion moeders ontmoet. Zij hebben ons na een swingende kerkdienst veel verteld over de positieve impact van Compassion in hun leven, maar ook over de schaamte die zij hadden toen zij om hulp moesten vragen. Vrouwen worden door hun man aan hun lot overgelaten en moeten het dan zelf maar zien te redden met hun kinderen. Vaders trekken gewoon weg en laten niets meer van zich horen. Deze moeders werkten via Compassion in een weverij in plaats van een steengroeve. Als dank kregen wij van deze vrouwen stoffen mee. Heel bijzonder, want deze stoffen zijn voor hun zeer waardevol en hun inkomen. Ook de kinderen hadden hun best gedaan, dus we kregen allemaal knutselwerkjes mee naar thuis.

Naaiattelier

Zowel bij het eerste als tweede project zijn we ook bij moeders thuis geweest. Qua huis is het vaak niet meer dan een houten skelet met klei en een golfplaat als dak. Eén ruimte van drie bij drie meter, waar alles moet gebeuren: koken, spelen, leren, slapen (vaak 1 bed of matras op de grond waar moeder met meerdere kinderen slaapt). Als het regent, regent het ook binnen en dat in een land waar het, circa 7 maanden per jaar, met grote regelmaat regent. Als dank voor de gastvrijheid hebben wij bij elk bezoek een voedselpakket voor de komende maand achtergelaten. Eigenlijk hadden we zo veel meer willen doen of geven. Echter heeft Compassion ons uitgelegd dat het beter is om gedoseerd hulp en ondersteuning te bieden. Als je in één keer te veel geeft, komt zo’n moeder vaak in de problemen omdat mensen uit haar omgeving daar ook van willen profiteren. De moeder wordt vervolgens vreselijk onderdruk gezet om het gekregen geld of de spullen te geven of het wordt gewoon gestolen.

 

Stefan met kleed om die we cadeau hebben gehad

Sponsorkinderen

Wij sponsoren persoonlijk, met onze gezinnen, een aantal kinderen die in het Compassion traject zitten. Deze kinderen hebben we ook bezocht. Zij wonen met hun moeders en eventuele broertjes en zusjes binnen een Compassion gemeenschap. Door de sponsoring steunen we deze kinderen, plus het gezin, met extra geld. Door het jaar heen sturen we elkaar brieven, tekeningen en foto’s. Het was daarom heel bijzonder deze kinderen in hun eigen omgeving te ontmoeten. Natuurlijk hebben we allerlei cadeautjes voor ze meegenomen, van kleurplaten tot slingers en ballonnen, maar ook praktische zaken als kleding en schoenen. Het was ontroerend om te ze zien hoe blij zij waren met de kleine dingen als een potloodje of een stickervel. Als je de dankbaarheid en blijdschap in hun ogen ziet, wil je niet anders dan deze kinderen, door scholing en begeleiding, een kans te bieden op een betere toekomst. Het gaf ons extra stimulans om hiermee door te gaan.

Stefan met Sponsorkindje

Uw hulp is nodig

Voor de moeders en kinderen die al door Compassion gesteund worden, hebben we gezien dat er verbetering is. Echter hebben we ook gezien dat er nog veel moeders en kinderen op hulp verlegen zitten. Er zijn nog steeds veel kinderen die, vaak vanaf hun zesde jaar al, samen met hun moeder in de steengroeve moeten werken. Het heeft ons wederom doen beseffen hoe goed wij het hier hebben in Nederland en we willen daarom, op onze bescheiden manier, een bijdrage te leveren en steun te bieden. Daarnaast hopen we anderen door dit verslag en onze betrokkenheid er toe te zetten zich hier ook voor in te zetten. Mocht je er iets over willen weten kijk dan op www.compassion.nl of neem gewoon direct contact op met ons.

Tot slot willen wij alle donateurs hartelijk bedanken voor hun giften!

Kwaheri (gegroet in het Swahili),

Wouter en Stefan