Besparen op TL (LED en TL)

In veel gebouwen hangt nog gedateerde verlichting waar een hoop kosten op bespaard kan worden. Besparen op TL gaat in de meeste gevallen gepaard met korte terugverdientijden.

EPA

Bij een Energie Prestatie Advies (EPA) wordt het totale energieverbruik van een gebouw in kaart gebracht inclusief aanbevelingen. Wanneer er nog gedateerde verlichting aanwezig is in het gebouw komt dit eigenlijk altijd terug in het advies. Vanwege de hoge besparing en korte terugverdientijd is het daarmee interessant om in besparende verlichting te investeren.

Besparen op TL

Wanneer er nog conventionele verlichting (starters) in de accommodatie aanwezig is kan Lumeco hier gemiddeld 50% energie besparen op verlichting waar een terugverdientijd aan vast hangt van 2-3 jaar. Onderstaand zijn de onderdelen waarop bespaard kan worden weergegeven.

 1. Besparen op het voorschakelapparaat

  De meeste TL-verlichting werkt nog met een verouderd type voorschakelapparaat en een starter. De voorschakelapparaten genereren enorm veel warmte wat niet omgezet wordt in licht. Dit betekent niet alleen warmteontwikkeling op ongewenste plaatsen maar ook een ongewenste kostenpost. De meest energiezuinige voorschakelapparaten daarentegen zijn de T5 voorschakelapparaten. Gemiddeld gebruiken deze 3W in tegenstelling tot de 12W van conventionele voorschakelapparaten.

 2. Besparen op de TL buis

  Een belangrijke waarde in de verlichting is de lumen/watt (LM/W) verhouding . T8 buizen hebben een LM/W verhouding van 80. T5 buizen hebben een LM/W verhouding van 116. Op deze manier kan er met een lager vermogen dezelfde lichtopbrengst behaald worden. Daarnaast geeft de oude lichtbron flikkeringen wanneer deze conventioneel aangestuurd is. Op basis van de gebruikte 50 Hertz techniek wordt hiermee vaak onrustig licht gecreëerd.

 3. Besparen op de reflector

  Een TL buis heeft een uitstralingshoek van 360 graden. Grofweg 180 graden gaat omhoog. Wanneer dit weerkaatst wordt door een spiegeloptiek komt er meer lichtopbrengst op de plek waar het nodig is. Op deze manier kan het vermogen verlaagd worden zonder terug te gaan in lichtopbrengst.

 4. Besparen op het onderhoud

  Aangezien de levensduur van de lichtbron 3 keer langer is hoeft de TL buis minder vaak vervangen te worden. Daarnaast wordt de lichtopbrengst gedurende de levensduur behouden. Bij conventioneel aangestuurde TL buizen loopt de lichtterugval namelijk na 1 jaar op tot 20%.

Besparen op TL

Lumeco past energie besparen op verlichting toe in diverse utiliteitsgebouwen. Dankzij de vele gerealiseerde projecten heeft Lumeco de ervaring om u te adviseren wat betreft de juiste oplossing. Wilt u weten wat u kunt besparen op de verlichtingskosten? Ga naar de rekenmodule en u ziet binnen enkele seconden de inschatting hoeveel u kunt besparen op uw verlichting. Vraag de gratis verlichtingsscan aan zodat een expert u vrijblijvend kunt adviseren. Mocht u een andere vraag hebben dan kunt u een e-mail sturen naar info@lumeco.nl en u vraag wordt zo snel mogelijk beantwoord.

Neem contact op Bereken uw voordeel