Wat is ATEX en ATEX verlichting?

Explosiegevoelige omgevingen en elektriciteit is een gevaarlijke combinatie. Voor dergelijke omgevingen is speciale verlichting ontworpen. Deze verlichtingsarmaturen dragen het label ‘ATEX’, dat staat voor ‘ATmosphères EXplosibles’. In de Europese Unie moeten organisaties die werken met brandbare gassen en explosiegevoelige materialen voldoen aan ATEX richtlijnen (1999/92/EG en 94/9/EG).

ATEX verlichting is explosieveilige verlichting. In een armatuur kan kortsluiting ontstaan. Kortsluiting geeft vaak een vonk. In combinatie met brandbare- of explosiegevoelige gassen en materialen kan een levensgevaarlijke situatie ontstaan. ATEX armaturen zijn zo ontworpen dat een eventuele kortsluiting van de lamp of een elektronisch component geen contact kan maken met de omgeving. Het armatuur is ‘verpakt’ in waterdicht en explosieveilig materiaal.

Atex armatuur T5 verlichting energiezuinig

ATEX armaturen zijn voorzien van het ´Ex´ teken

Gecertificeerde explosieveilige armaturen zijn voorzien van het ATEX´Epsilon x´ ofwel ´Ex´ symbool. Deze certificering is onderdeel van ATEX productierichtlijn 94/9/EG. Dit is een richtlijn voor zowel elektrische als niet-elektrische apparaten die worden gebruikt in omgevingen waar explosiegevaar kan optreden. In Nederland is deze richtlijn opgenomen in het Warenwetbesluit Explosieveilig materieel.
 .

Explosieveilige zone

De risico’s in explosiegevaarlijke omgevingen verschillen en daarom zijn er zones bepaald. Iedere zone wordt bepaald door de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en de duur van aanwezigheid. Een overzicht van de zones:

 • Zone 0
  Een omgeving/gebied waar voortdurend of gedurende een lange periode een explosief gasmengsel aanwezig is (minimaal 1.000 uur per jaar)
 • Zone 1
  Een omgeving/gebied waar onder normale omstandigheden rekening wordt gehouden met een explosief gasmengsel (tussen 10 en 1.000 uur per jaar)
 • Zone 2
  Een omgeving/gebied waar onder normale omstandigheden geen rekening wordt gehouden met een explosief gasmengsel (minder dan 10 uur per jaar)
 • Zone 20
  Een omgeving/gebied met een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van een wolk met brandbare stoffen die voortdurend of gedurende lange periode aanwezig is. (minimaal 1.000 uur per jaar)
 • Zone 21
  Een omgeving/gebied waar, onder normale omstandigheden, rekening wordt gehouden met een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van een wolk met brandbare stoffen. (tussen 10 en 1.000 uur per jaar)
 • Zone 22
  Een omgeving/gebied waar, onder normale omstandigheden, geen rekening wordt gehouden met een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van een wolk met brandbare stoffen. (minder dan 10 uur per jaar)

Neem contact op voor ATEX armaturen