Arbo wetgeving

De Arbeidsomstandighedenwet, afgekort ‘Arbo’, heeft als uitgangspunt een gezonde en veilige werkplek te creëren. De Arbo wetgeving is een kaderwet met richtlijnen waar de bedrijven beleid op kunnen voeren. Goede arbeidsomstandigheden hebben een positieve invloed op de werknemers en daarmee worden de werkprestaties bevorderd. De Arbodienst is een instantie voor werkgever en werknemer bij gevallen van ziekteverzuim en discutabele arbeidsomstandigheden. De Arbodienst wordt gefinancierd door werkgevers.

Arbo wetgeving en de installatie van verlichting

Artikel 3 van de Arbo wetgeving geeft aan dat de werkgever verplicht is om de werkcondities, waar de verlichtingsinstallatie onder valt, niet alleen veilig te installeren, maar in deze ook rekening te houden met de werkzaamheden die verricht moeten worden, dit alles op de persoonskenmerken van de werknemer. Evenals vele andere werkmiddelen mag de verlichting niet leiden tot een onveilige werkplek of het aantasten van de gezondheid.

De Arbowet onderscheidt twee typen verlichting; verlichting op de werkplek en noodverlichting.

Verlichting op de werkplek

Verlichting op de werkplek moet voldoen aan de gestelde normen. De Europese Unie heeft een norm gesteld aan de hoeveelheid licht op werkplekken. Dit is vastgelegd in NEN 1246-1. In deze norm worden Lux-waarden gehanteerd als meetwaarde. Voor ieder soort werkplek geldt een lux-norm om veilig en in goede condities te kunnen werken. Bekijk ook kantoorverlichting arbo.

Noodverlichting

Bij een noodsituatie moet een gebouw zo snel en veilig mogelijk verlaten worden Noodverlichting is hierin essentieel. Onderdeel van noodverlichting is vluchtwegverlichting, deze moet worden aangebracht in een gebouw op de plaats waar je het gebouw in geval van een noodsituatie veilig kunt verlaten. Noodverlichting is verplicht als de werknemers bij het uitvallen van het kunstlicht aan een gevaar onderworpen kunnen worden. Denk hierbij aan draaiende machines, onverlichte vluchtwegen, obstakels en trappenhuizen.

arbo wetgeving

Meer informatie?

Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden betreft de Arbo wetgeving? Wij staan klaar uw vraag te beantwoorden. Voor diverse klanten onderhouden wij de noodverlichting volgens de laatste normen en eisen.

Kies de juiste verlichtingsoplossing voor uw situatie

Verlichting is maatwerk, uw situatie is uniek. Onze adviseurs zijn betrokken en bekend met de markt. Zij staan u graag te woord voor een persoonlijk lichtadvies of vragen over TL- en LED verlichting.

Lees meer over uw verlichtingssituatie