Alle faq

TL verlichting

TL is in de volksmond de benaming voor fluorescentieverlichting. TL staat voor ‘Tube Light’ en is een type fluorescentielamp. Andere verschijningsvormen zijn CFL en PL lampen (lees: spaarlampen). Fluorescentielampen geven licht door het verwarmen/branden van gassen.

Wat is TL verlichting?

TL verlichting is in de volksmond de benaming voor fluorescentieverlichting. TL staat voor ‘Tube Light’ en is een type fluorescentielamp. Andere verschijningsvormen zijn CFL en PL lampen (lees: spaarlampen). Fluorescentielampen geven licht door het verwarmen/branden van gassen. Het idee voor de fluorescentielamp in zijn huidige vorm werd geïntroduceerd door Edmund Germer en zijn collega’s bij Osram in 1926. Negen jaar later werd de eerste lamp geïntroduceerd voor de Illuminating Engineering Society door General Electric en in 1937 door Osram op de wereldtentoonstelling in Parijs. Deze verlichtingstechniek heeft alle productfasen doorlopen met als laatste ontwikkeling de introductie van de ‘groene’ fluorescentielamp (lees: spaarlamp) door Philips in 1990. Anno 2015 is deze verlichtingstechniek op alle fronten ingehaald door de meest recente techniek, LED.

Hoe werkt TL?

Een TL buis of een spaarlamp is aan de binnenkant bedekt met een fluorescerende stof, gevuld met kwikdamp en een edelgas. Aan beide kanten van de buis bevinden zich elektroden waartussen een gasontlading plaatsvindt. De kwikdamp zendt hierdoor ultraviolet licht uit dat weer door de fluorescerende stof omgezet wordt in zichtbaar licht zodat de mens het licht kan waarnemen. Fluorescentielampen waren het ‘duurzame’ alternatief voor de ouderwetse gloeilamp door een aanzienlijk lager verbruik. Tegenwoordig is het begrip ‘duurzaam’ opnieuw gedefinieerd en is LED het duurzame alternatief voor fluorescentieverlichting.

TL verlichting wordt onderscheiden in diameters. Er zijn hoofdzakelijk 3 typen te onderscheiden en het cijfer geeft de veelvoud van 1/8 inch aan.

  • T12, buis 38 mm diameter. “Wordt niet meer toegepast.
  • T8, buis 26 mm diameter. “Meest voorkomende type TL verlichting.
  • T5, buis 16 mm diameter. “Laatst ontwikkelde fluorescentietechniek.

Hoe werkt TL verlichting

T8 (conventionele) TL verlichting

De gassen in een TL buis worden opgelicht door elektroden aan weerskanten. Deze elektroden worden aangestuurd door een ‘voorschakelapparaat’ ofwel ’trafo/smoorspoel’. T8 conventioneel is een type TL buis die wordt aangestuurd door een conventioneel voorschakelapparaat (VSA). Dit voorschakelapparaat verbruikt aanzienlijk meer energie dan een elektronisch voorschakelapparaat (EVSA).

T8 conventioneel is te herkennen aan een ‘starter’, die er letterlijk voor zorgt dat de buis ontbrand en licht produceert. Als de starter aan vervanging toe is knippert de TL buis een aantal maal bij inschakeling. Iedereen kent het wel: “ping, ping, ping…. ping.. aan”.

Conventionele T8 verlichting is 50Hz. Dat betekent dat de buis 50 keer per seconde aan- en uitgaat. Het is gebleken dat Hz van invloed is op zowel dier als mens. De conclusie is dat een lage Hz waarde een negatief effect heeft (vermoeidheid, concentratieverlies etc.). Verlichting die niet knippert, zoals A-kwaliteit LED (met een laag flickerpercentage), zorgt voor een prettige en veilige werkomgeving.

T5 (hoogfrequente) TL verlichting

T5 verlichting is de meest energiezuinige variant TL verlichting die op dit moment beschikbaar is. De toepassing van een ander soort gas creëert een een hogere lumen/watt verhouding. Dit betekent meer licht met minder energie. T5 verlichting wordt aangestuurd door een elektronisch voorschakelapparaat. Wanneer de verlichting wordt ingeschakeld ontbrandt de gas in de buis en heeft u direct licht (in tegenstelling tot T8, die eerst een aantal maal knippert). De T5 TL gaat gemiddeld 3 keer langer mee dan een T8 TL. Tot slot worden er 80% minder schadelijke stoffen gebruikt bij het vervaardigingsproces.

Vervang TL door LED

U kunt op drie manieren overstappen van TL- naar LED verlichting. U kunt uw huidige TL armaturen vervangen door nieuwe armaturen, voorzien van LED retrofit óf uw armaturen laten ombouwen. Overweeg altijd de optie uw armaturen om te bouwen. Is ombouw niet mogelijk of wenselijk, hebben wij een assortiment van kwalitatief hoogwaardige nieuwe LED armaturen.

Advies over uw verlichtingssituatie?

Wilt u overstappen van TL naar LED verlichting? Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies over het verduurzamen van de verlichting binnen uw bedrijfspand.