Alle faq

Flicker

Het knipperen van een lichtbron wordt uitgedrukt in de verlichtingssterke-modulatie-index (Flicker). Kiest u voor verlichtingsproducten met een Flickerpercentage hoger dan 35%, dan wordt het lichtbeeld letterlijk als hinderlijk ervaren met klachten over hoofdpijn en vermoeidheid als gevolg.

Wat is Flicker?

Het knipperen van een lichtbron wordt uitgedrukt in Flicker, dat uitgedrukt wordt in een percentage. Een waarde hoger dan 35% wordt als hinderlijk ervaren. Onder de 35% wordt het mogelijk niet als hinderlijk ervaren maar heeft dit wel invloed op het menselijk brein. Ons advies is dan ook om uitsluitend lichtbronnen toe te passen met een maximaal percentage van 15%. Recente onderzoeksrapporten tonen aan dat een hoge waarde vaak voorkomt bij het lagere segment LED lichtbronnen en het dimmen van LED verlichting.

De geschiedenis van Flicker

In de jaren 90 werden de effecten van Flicker bij conventionele fluorescentie verlichting (lees: TL verlichting) al bevestigd. Flicker heeft een significante invloed op het concentratievermogen en het aantal klachten over gezondheid zoals hoofdpijn, vermoeide ogen en lichtgevoelige epilepsie.

Tijdelijke oplossing

Deze negatieve eigenschap van conventionele verlichting is ondervangen door het toepassen van elektronische (hoogfrequente) voorschakelapparaten. Het knippereffect was hierdoor geheel verdwenen en is tot de introductie van LED verlichting geen onderwerp van discussie meer geweest. Vanaf het jaar 2010 wordt LED op grote schaal toegepast ter vervanging van fluorescentieverlichting. Weinig mensen weten dat het effect wederom problematisch kan zijn bij LED verlichting.

TL en LED

Een overzicht van de percentages van diverse lichtbronnen.

Flicker Omschrijving Hinder
35-40% TL-buis met conventioneel VSA Onacceptabel
0-5% TL buis met elektronisch VSA Wenselijk
35-55% LED TL retrofit: A-merk budget / B-merk Onacceptabel
25-35% LED TL retrofit: A-merk Niet wenselijk
0-2,5% LED TL PRO Osram driver Wenselijk

 

Normalized Light Output TL buis met conventioneel VSA Normalized Light Output in combinatie met TL buis met elektronisch VSA Flicker in combinatie met LED TL retrofit met A-merk budget / B-merk Flicker in combinatie met LED TL retrofit met A-merk Flicker in combinatie met LED TL PRO Osram driver

Effecten en gevolgen

De combinatie van knipperen en het variƫren van het lichtniveau van LED lampen kan de volgende negatieve effecten veroorzaken: migraine, hoofdpijn, vermoeide ogen, concentratieverlies en lichtgevoelige epilepsie. Door stroboscopische effecten bij draaiende en/of heen en weer bewegende machines kunnen onveilige situaties ontstaan.

De oorzaak van Flicker

Flicker wordt veroorzaakt door de driver en heeft een technische oorzaak. De driver die de LED lichtbron aanstuurt zorgt ervoor dat wisselspanning (Alternate Current) wordt omgezet in een gelijkspanning (Direct Current). Dit gebeurt door een gelijkrichter, een elektronische schakeling die een wisselspanning omzet naar een gelijkspanning. De sinusvorm van de wisselspanning moet gestabiliseerd worden in een constante gelijkspanning. Bij het lagere segment LED verlichting wordt vaak een inferieure LED driver toegepast met een niet goed gelijkgerichte spanning. Dit resulteert in het Flicker effect.

Verlichting Flicker

LED assortiment

Alle producten in ons assortiment hebben een Flickerpercentage van minder dan 5%. Hierdoor kunnen wij garanderen dat deze eigenschap van verlichting geen negatieve invloed heeft op het menselijk brein en/of de gezondheid.

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies voor uw bedrijfspand.